Schedule 2018

img

WORKSHOP WITH BENJAMIN BAGBY MANUSCRIPT TO PERFORMANCE MUSICAL PILGRIMAGE HIKE VOICES & INSTRUMENTS   MUSICORUM CONCIO – ADVANCED ENSEMBLE

WORKSHOP WITH BENJAMIN BAGBY: Songs for and about medieval Crusaders
 
Saturday, July 7, 2018
9:30 – 10:20 | Registration
10:30 – 13:30 | Study of the repertoire
17:00 – 19:00 | Study of the repertoire
 
Sunday, July 8, 2018
10:30 – 13:30 | Study of the repertoire
17:00 – 19:00 | Study of the repertoire
img

MANUSCRIPT TO PERFORMANCE
Reconstructing the Context and the Performance of the Crusade Song
 
Monday, July 9, 2018
18:00 – 19:30 | Registration
 
Tuesday-Thursday, July 10-12, 2018
10:00 – 11:30 | The Historical, Political, and Religious Context of the Crusades
12:00 – 13:30 | Materializing the Medieval Crusade Song
13:30 – 17:00 | Break
17:00 – 18:30 | Crusade Songs and their Sources
19:00 – 20:30 | Medieval Liturgy and the Military Orders
 
Friday, July 13, 2018
10:00 – 11:30 | The Historical, Political, and Religious Context of the Crusades
12:00 – 13:30 | Materializing the Medieval Crusade Song
13:30 – 16:00 | Break
16:00 – 17:30 | Crusade Songs and their Sources
18:00 – 19:00 | Special lecture: Exploring Crusader Art
19:30 – 21:00 | Medieval Liturgy and the Military Orders
 
Saturday, July 14, 2018
9:00 – 10:30 | The Historical, Political, and Religious Context of the Crusades
11:00 – 12:00 | Special Lecture: Introduction to the Music Theory Sources Written During the Time of the Crusades
12:30 – 14:00 | Materializing the Medieval Crusade Song
14:00 – 17:00 | Break
17:00 – 18:30 | Crusade Songs and their Sources
19:00 – 20:30 | Medieval Liturgy and the Military Orders
 
 
img

MUSICAL PILGRIMAGE HIKE
Hike to the shrines of Santa Maria and Sant Sepulcre de Palera
 
Sunday, July 15, 2018
8:30 | Registration
8:30 – 14:00 | Hike, lecture and performance of two pieces
 
img

VOICES & INSTRUMENTS
Chevaliers non estes guaritz: Performing Latin and Vernacular Crusaders Song Repertoire with Voices and Instruments
 
Sunday, July 15, 2018
16:00 – 17:00 | Registration
17:00 – 17:30 | Orientation and faculty introduction
17:30 – 19:30 | Pythagorean Tuning for All Students
19:30 – 20:30 | Auditions
 
Monday-Thursday, July 16-19, 2018
9:00 – 11:00 | Class: Theory and Performance of Medieval Music (Cal Tronc)
11:15 – 12:15 | Individual lessons 1 (50 min.) / Chamber Music Session 1 (60 min.)
12:15 – 13:15 | Individual lessons 2 (50 min.) / Chamber Music Session 1 (60 min.)
13:15 – 14:45 | Lunch
14:45 – 15:45 | Individual lessons 3 (50 min.) / Chamber Music Session 2 (60 min.)
15:45 – 16:45 | Individual lessons 4 (50 min.) / Chamber Music Session 3 (60 min.)
16:30 – 17:35 | Individual lessons 5  (50 min.)
17:35 – 18:05 | Break
18:05 – 18:55 | Individual lessons 6 (50 min.)
18:55 – 19:45 | Individual lessons 7 (50 min.)
19:45 – 22:00 | Medieval Ensemble / Vocal Technique for all students
22:30 | Wednesday night only – Movie
 
Friday, July 20, 2018
9:00 – 10:00 | Individual lessons 1 (50 min.) / Chamber Music Session 1 (60 min.)
10:00 – 11:00 | Individual lessons 2 (50 min.) / Chamber Music Session 2 (60 min.)
11:00 – 12:00 | Individual lessons 3 (50 min.) / Chamber Music Session 3 (60 min.)
12:00 – 13:00 | Individual lessons 4 (50 min.) / Chamber Music Session 4 (60 min.)
13:00 – 14:30 | Lunch
14:30 – 15:20 | Individual lessons 5 (50 min.)
15:20 – 16:10 | Individual lessons 6 (50 min.)
16:10 – 17:00 | Break
17:30 – 20:00 | Medieval Ensemble dress rehearsal (tutti)
20:30 | Medieval Ensemble performance
 
 
img

MUSICORUM CONCIO: Advanced Ensemble
 
Saturday, July 21, 2018
16:00 – 20:00 | Study of the Ms. Pluteo 29
 
Sunday, July 22, 2018
10:00 – 14:00 | Study of the Ms. Pluteo 29
img